Creative Commons License
Fagblogg by Even Gårdsmoen is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Norway License.

fredag 14. desember 2012

Kanotur Kaupangerfjorden 24-26 august

24-26 august, helt i starten av et nytt skoleår, dro hele B2 friluftsliv ut på en tre dagers kanotur. Turen starten fra amlabukta og vi padlet videre ut til Holm, der vi skulle ha basecamp de neste to nettene. Av sikkerhetsmessige grunner ble vi delt inn gruppevis fire og fire på to kanoer i hver gruppe. Hvis et uhell skulle skje ville alle hele tiden ha en "kameratkano" som kunne komme til hjelp.

grov skisse over paldeturen vår til holm
Bildet er hentet fra norgeskart.no

Selv om denne turen hadde fokus på basisferdigheter i friluftsliv der vi lærte blant annet å lage egen boplass i form av en gapahuk ved hjelp av en presenning og litt tau og kameratredning i kano. Jeg har valgt å gå nærme inn på de forskjellige type padletak vi lærte i løpet av turen vår.


Padleteknikk
 For turer på sjøen og i rolige vann er det noen få grunntak som er en fordel å kunne ifølge (Horgen, 2009), disse er:framtak, J-tak, og sveiptak. Når en har klart å mestre grunnteknikken i kanopadling vil fort hele turen bli mer behaglig for begge i kanoen. Fokuset vil ikke hele tiden være på å klare og holde  kanoen på rett sjøl, men heller på selve opplevelsen. Når en skal ut på kanotur er det først og fremst viktig å ha et riktig grep om padleåren. Avhengig av hvilken side av kanoen du padler på har du enten høyre eller venstre hånd i et godt grep rundt T-taket øverst på åren. Den andre hånden skal holdes i cirka en skulderbredde lenger ned på åren.


De ulike grunntakene

Framtaket - også kalt drivtak, dette er det mest grunnleggende taket vi har i kanopadling. Hensikten er å bruke taket for å skape fremdrift. taket gjennomføres ved å settes loddrett ned i vannet foren deg med strake armer, for så å føres i en rett linje langs båten. For å kunne utføre framtaket økonomisk riktig for musklene er det viktig å bruke "core" musklene og hofta aktiv. Blir det for mye fokus på arm kraft blir det tungt å gjennomføre en lengre padletur. For å kunne få mest mulig ut av hvert tak er det viktig at partnerne padle i takt.
Drivtak - bildet er hentet fra natursekken.no


J-taket - eller styretak. Dette taket er det viktigste taket bakpandleren bruker for å kunne justere retningen på kanoen mot den siden han padler på. J-taket er en forlengelse av det vanlige drivtaket, hvor man etter å ha dratt åren forbi hoften vrir den vekk fra båten slik at man "tegner" en J i vannet
J-tak - Bildet er hentet fra natursekken.no

C-tak - også kalt sveipetak. Dette styretaket kan utføres av begge padlernen, og det kan brukes både som en framsveip og en baksveip. I en vanlig framsveip setter man åren noe lengre ut en vanlig, for så å føre åren i en bue ut fra kanoen først for så å komme inn mot kanoen bak hoften. Framsveip vil gi den motsatte effekten av et J-tak.
Framsveip - Bildet er hentet fra natursekken.no

Når jeg selv hadde lært, og til en vis grad mestret disse grunnleggende styretakene opplevde jeg nesten med en gang at fokuset mitt ikke lengre hele tiden var på å kunne padle i helt riktig takt med lik kraft som partneren min (selv om dette fortsatt er viktig), men heller på selve turopplevelsen.

Kilder:
Horgen, M. (2009). Kano på vann og vassdrag. Høgskoleforlaget, Kristiansand.
Fossheim, K (20XX) Kano 1 - Grunnleggende ferdigheter [internett]. Tilgjengelig fra: http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1409401&within_tid=1408415 [Lest den 12.12.2012]. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar