Creative Commons License
Fagblogg by Even Gårdsmoen is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Norway License.

fredag 14. desember 2012

Skogstur 5 til 9 November

Fra Mandag 5. til Fredag 9 November var det på tide å ha årets siste tur med B2 friluftsliv. Turen denne gangen gikk til Kaupangerskogen og Bjørkestølen. Vi skulle være sammen med veileder Odd-Lennart frem til Onsdag, mens resten av turen var gruppevis på fem stykker. Fokuset på turen var å lære ulike måter å tilberede mat på tur, samt leirliv. Jeg har valgt å fokusere på hvordan sette opp en gapahuk.
Det valgte området for femdagersturen
Bildet tatt fra norgeskart.no

Selv om vi hadde ganske frie tøyler fra Onsdag valgte gruppen min, som besto av Frida, Alea, Mosten H, Stein Erik og meg, og lage leirplass nummer to i nærheten av den første leirplassen ved Bjørkestølen.
Gruppen vår kom oss ikke avgårde før ganske sent på dagen Onsdag (var ikke lov med klokke eller mobil, så vet ikke tidspunkt), derfor valget om å ikke gå mer enn nesten en kilometer fra den første leirplassen vår.
Jeg og Stein Erik fikk som oppgave å  bygge gapahuk, mens de tre andre skulle fikse bålplass og middag. Vi  jobbet mye sammen for å skaffe en god gapahuk, noe vi også selv mente vi klarte selv om noen i gruppen var litt usikre.

En gapahuk består av en skråvegg som du ligger under. Denne skråveggen kan bli holdt oppe av flere rajer der du enten legger en presenning over, eller fletter kvister inn i rajene for å få boplassen vanntett. Fordelen ved å benytte en gapahuk som bolig er at den kan bygges ved hjelp av materialer som allerede finnes i naturen, du kan også evt ta med presenning for å være sikker på at den er tett.

Selv om en sjelden drar på overnattingstur uten liggeunderlag er det ofte en fordel å isolere bakken en ligger på. Dette gjelder også når en sover i en gapahuk. På den første leirplassen valgte gruppen min og slå seg sammen en annen gruppe. Da begge gruppene hadde med seg en presenning hver ble det nok til at vi kunne ha en presenning i bunn for å isolere fra den tunge snødekte bakken. Når vi byttet leirplass hadde vi så vidt nok presenning til taket, derfor ble vi nødt til å bruke granbar som isolasjon i bunn. Granbar er på ingen måte noen dårligere isolasjon enn noe annet, men når en skal ha nok granbar for at fem stykker skal sove komfortabelt blir det vanskelig å ikke etterlate eg sår i naturen. Selv om vi prøvde å praktiserte sporløs ferdsel endte vi opp med å ta litt mer fra naturen enn vi burde.

Ettersom vi var så mange som fem stykker som skulle sove i samme gapahuk valgte vi å lage en solid gapahuk. Den solide gapahuken er som regel festet mellom to trær, noe som setter større krav til terrenget enn en enkel gapahuk for 1-2 personer. Ettersom vi hadde med oss presenning på turen gjorde det byggingen av gapahuken noe lettere da vi ikke trengte mer enn en tverrgående stokk.
Skisse for skjelettet til en solid gapahuk
Bilde: Trolltur.no
Når vi var ferdige med gapahuken var vi veldig fornøyde med det vi hadde prestert, men i løpet av nattet dukket det opp et problem ingen av oss hadde regnet med på forhånd. Ettersom det hadde kommet en god del snø iløpet av de første dagene på turen var det mye snø som lå på greiner i trærne vi hadde lagd gapahuken imellom. Og det meste av dette falt ned på gapahuken i løpet av natten. Heldigvis kollapset ikke gapahuken av all snøen som ble liggende opp presenningen, men det var veldig ubehagelige forhold å sove under.

Kilder:

http://www.hugen.no/heimskringla/heims10.htm (lest 14.12.2012)
http://www.trolltur.no/lagegapahuk.html (lest 14.12.2012)
http://www.klikk.no/hvordantv/reise/friluftsliv/article374335.ece (lest 14.12.2012)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar